fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Amel Tuka osvojio peto mjesto na mitingu u švedskom Karlsradu

Bosanskohercegovački rekorder Amel Tuka osvojio je sinoć u švedskom Karlstadu, na Folksam Grand Prix mitingu, peto mjesto u trci na 800 metara.

Tuka je u ovoj, glavnoj trci dionicu od 800 metara prošao u vremenu 1:48.66. Pobijedio je najbolji švedski srednjeprugaš Andres Kramer s vremenom 1:47.32, drugi je bio Australac Luke Boyes s 1:47.72 te treći Timan Crocken iz Velike Britanije s 1:47.82.

Tuka je u nedjelju osvojio naslov bosanskohercegovačkog prvaka u disciplini 800 metara, ali nije ispunio normu za nastupajuće Olimpijske igre u Parizu, na kojim neće nastupiti. Norma za 800 m bila je 1:44.70.

Kao jedini od bosanskohercegovačkih atletičara na ovim igrama nastupit će bacač kugle Mesud Pezer, koji također nije ispunio normu, koja je za kuglu iznosila 21.50 metara.

Pezer je, međutim, pravo nastupa stekao po drugom kriterijumu – trenutnom rejtingu na Svjetskoj rang listi bacača kugle, na kojoj se on nalazi na 19. mjestu, dok će u Parizu pravo nastupa imati 32 bacača.

Pezer je u proteklih godinu dana najduže bacao u dvorani – 21.42 metra, u kojoj je tokom zimske sezone nekoliko puta rušio vlastiti i bosanskohercegovački rekord iz 2018., koji je iznosio 21.15 metara i sa kojim je tada bio peti na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu.

Rekord na otvorenom iznosi mu 21.48 metara, a najduže na otvorenom ove godine bacao je na 15. međunarodnom mitingu u Zenici, na kojem je sredinom juna pobijedio s 21.04 metra, dok je u subotu naslov državnog prvaka, također u Zenici, osvojio s 20.93 metra.

(FENA)

The post Amel Tuka osvojio peto mjesto na mitingu u švedskom Karlsradu appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...