fbpx

Alden Šuvalija: San da zaigram za Sarajevo ostao je neispunjen, u Guimaraesu je donesena važna odluka za moju karijeru

od Urednik

Teško bi bilo i pobrojati sve mlade bh. fudbalere koji su u potrazi za fudbalskom srećom još kao tinejdžeri napustili našu zemlju, a onda se brzo izgubili sa mape čestim promjenama klubova i liga. Takve priče, teški i nedefinisani putevi u karijeri, uglavnom su osuđene na neuspjeh, ali ne mora uvijek biti tako. Najbolji primjer da se stvari mogu i drugačije razviti je naš današnji sagovornik Alden Šuvalija, član slovačkog prvoligaša Zlate Moravce, koji u posljednje vrijeme privlači pažnju kvalitetnim nastupima za ovaj klub.

Može se reći da ste imali bogatu karijeru ako ste na kraju iste, pored matične, promijenili još četiri različite zemlje u kojima ste igrali. Kada to ostvarite već na početku karijere, sa tek navršenih 20 godina, onda je jasno da ste prošli haotičan period. No, Šuvalija se odlično snašao.

“Prije svega, moram reći da mi je, kao i mnogim drugima, dječački san bio da igram za FK Sarajevo, u kojem sam prošao sve selekcije. Međutim, pola godine prije završetka juniorskog staža, shvatio sam da mi neće biti ponuđen ugovor i da mi se samim time san neće ostvariti. Stoga sam potpisao predugovor sa portugalskim Guimaraesom, a hrvatski NK Novigrad mi je izašao u susret da u tih pola sezone na proljeće 2021. godine ostanem aktivan. Bilo je u Sarajevu u generaciji igrača rođenih 2002. godine dosta kvalitetnih momaka, ali ti momci jednostavno nikad nisu dobili adekvatnu šansu“, kazao nam je Šuvalija na početku razgovora.

Nije mu bilo lako. U omladinskim timovima Sarajeva igrao je od 2014. godine, a onda je preko noći promijenio i klub i državu, a potom i više njih. Prepreke su to koje mladi fudbaleri često ne uspiju savladati. Alden je, međutim, uspio.

“Sigurno mi nije bilo lako. Bio je to jako težak period za mene, sve su to veliki izazovi i neizvjesnost je ogromna. Mislim da u takvim situacijama jednostavno moraš biti mentalno jak. Mene su sve te promjene koje sam prolazio dosta ojačale i dale mi vjetar u leđa. Te godine u kojima sam prolazio silne promjene su najvažnije za adaptaciju, kako u fudbalu, tako i u svakodnevnom životu, a ja sam uspio to prihvatiti kao nešto što je normalno i na kraju sam se na to navikao“, ističe nekadašnji omladinac Sarajeva.

Pola godine u Novigradu i onda transfer u Portugal. Tamo je Šuvalija igrao za U23 tim Vitorie Guimaraes. Saradnja je potrajala samo godinu dana, ali je Aldenu ostala u lijepom sjećanju.

“Igrao sam Ligu Revelacao, to je jedna od najboljih razvojnih liga u Evropi. Bila je velika promjena za mene doći u Portugal, to je potpuno drugačija kultura, sve je drugačije. No, tamošnji ljudi su bili sjajni prema meni i njihovo gostoprimstvo i susretljivost saigrača zaista će mi ostati u lijepom sjećanju. Vidite, ja sam uglavnom igrao u veznom redu i u Guimaraes sam došao kao veznjak. Oni su brzo prepoznali da bi za moju fudbalsku budućnost i karijeru bilo bolje da igram kao stoper. To se na kraju pokazalo ispravno. Nažalost, prošlog ljeta je došlo do reorganizacije kluba, ugašen je U23 tim, pa nas je većina morala otići“, pojašnjava defanzivac.

Nedugo po odlasku iz Portugala, potpisuje za češkog prvoligaša Slovacko, ali brzo mu slijedi još jedna promjena.

“Potpisao sam za Slovacko i igrali smo pripremnu utakmicu protiv ekipe Zlate Moravce. Nakon te utakmice, kontaktirali su me iz kluba, pokazali su interesovanje da me angažuju. Klubovi su se brzo dogovorili, procijenili su da je za moj razvoj dobro da dobijem veću minutažu i iskustvo, te sam došao na posudbu u Moravce“, kaže Šuvalija.

Ove sezone je prilično standardan i ide mu dobro. U Moravcama mu je lijepo i dobro je prihvaćen, a ističe da je slovačka liga snažnija od Premijer lige BiH.

“Jako su korektni prema meni i odlično su me prihvatili. Dali su mi priliku da napredujem i na tome sam zahvalan. Ovdje klubovi dosta pažnje posvećuju i razvoju mladih igrača. Dobro rade Žilina i Podbrezova, a i mom klubu je to važan segment funkcionisanja. Uslovi za trening su dobri, dobra je logistika kluba, a atmosfera je opuštena, bez nekog velikog pritiska. Mislim da je slovačko prvenstvo kvalitetnije, a kao osnovni razlog bih naveo kvalitetniju fizičku spremu. Na tome se dosta radi“, objašnjava mladi reprezentativac BiH.

U fudbalu se nikad ne zna šta budućnost nosi. Šuvalija, sa svime što je već dosad prošao, toga je najbolje svjestan.

“Ne mogu ništa reći sa sigurnošću, kao što ste sami istakli, u fudbalu se stvari brzo mijenjaju. Na ljeto se vraćam u Slovacko, a ne mogu znati šta će se dalje dešavati. Ne možete previše planirati, moje je da treniram i da budem strpljiv“, kaže ovaj 21-godišnjak.

U Guimaraesu su mi brzo nakon dolaska promijenili poziciju. Prebacili su me u zadnju liniju, s objašnjenjem da će mi to dugoročno pomoći u karijeri. Zasad se to pokazalo potpuno ispravnom odlukom

Moderni fudbal posebno voli i cijeni stopere koji su sposobni organizovati igru iz zadnje linije, pa stoga i Šuvalijin napredak treba pratiti sa posebnom pažnjom.

“Igrao sam u akademiji FK Sarajevo na mnogim pozicijama, bio sam i napadač, i krilo… ma igrao sam sve. Bilo mi je to čudno u to vrijeme, ali sada mi je drago zbog toga i vidim da mi je pomoglo. U Guimaraesu su smatrali da, s obzirom na moju konstituciju i igru nogom, treba da budem taj moderni stoper koji razigrava ekipu. To igram i u Slovačkoj i to mi godi. Mislim da ne bih bio toliko komforan u ovoj ulozi da sam od početka igrao isključivo kao stoper“, ističe talentovani defanzivac.

Svojevremeno je i stoper Intera Milan Škriniar, jedan od najboljih defanzivaca svijeta, kao posuđen igrač igrao za Zlate Moravce. Na tu konstataciju, Šuvalija se samo nasmijao.

“Trener mi često spominje Škriniara, on je dobar primjer svima nama kako se predanim radom i trudom može postići zaista mnogo. No, kad ste već spomenuli Škriniara, da spomenem i ja jedno ime. Kao dijete sam stvarno cijenio Ricarda Quaresmu, zapravo ne znam nikoga ko je tada igrao fudbal da ga nije cijenio. U Guimaraesu sam imao priliku da treniram sa njim, to je jedno zaista nevjerovatno iskustvo i bilo mi je nezamislivo da ću to doživjeti. Još je bolje kad upoznate jednog takvog igrača i vidite koliko je normalan i prizeman, on je prvi dolazio na treninge i posljednji sa njih odlazio. Prema svima je bio srdačan, a naročito prema nama mladim igračima, kojima je bio uvijek na raspolaganju. Eto, i to je ispunjenje jednog dječačkog sna“, kazao nam je za kraj zanimljivog razgovora Šuvalija.

Alden Šuvalija je rođen 3. marta 2002. godine u Sarajevu. Za FK Sarajevo je počeo igrati 2014. godine, a Bordo tim je napustio u martu 2021. godine, kada potpisuje za Novigrad iz Hrvatske. Već tog ljeta prelazi u Guimaraes, gdje je proveo jednu sezonu, a onda potpisuje za Slovacko. Odatle prelazi u Zlate Morace na posudbu, gdje igra standardno ove sezone. Član je mlade reprezentacije BiH

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.