fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ademović poručio Brnabić: Pomirljivim tonom ne možete uljepšati opasne poruke koje ste danas uputili BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Kemal Ademović ukazao je na izjave predsjednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić i osudio dijelove njenog govora, koji sugerišu revizionizam, kršenje međunarodnog prava i predstavljaju prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Na početku saopćenja, Ademović je naglasio da su posjete slične ovoj dobrodošle, ali da je Brnabić svojim izjavama danas napala suverenitet BiH.”Posjete parlamentaraca iz država regiona i svijeta koje za cilj imaju unapređenje odnosa i zdrave saradnje među zemljama su dobro došle. BiH i pored svega što je preživjela svoja vrata drži otvorenim za sve dobronamjerne zvaničnike. Međutim, predsjednica Narodne skupštine Srbije svojim izjavama, koje su ukrašene porukama mira, vrši otvoreni atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH tvrdeći da su entiteti ‘stvorili’ BiH. Gospođa Brnabić vrlo dobro zna, a svjesno vrši inverziju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma na čije poštivanje prividno poziva, da postoji samo kontinuitet države BiH, a da su entiteti nastali unutrašnjom strukturom modificiranom Ustavom BiH”, kazao je.

Ademović navodi da Brnabić svjesno promoviše usvajanje akata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji “u svojoj suštini najdirektnije krše kako sami Dejtonski mirovni sporazum tako i suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH”.

Ističe da je Deklaracija svesrpskog sabora, na koju se Brnabić poziva, eklatantan primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH.

“Kako da shvatimo da, uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima, predsjednica najvišeg zakonodavnog tijela Srbije Ana Brnabić u Banjoj Luci tvrdi da Deklaracija svesrpskog sabora ‘ne vrijeđa nikoga’ iako u tekstu Deklaracije, između svih ostalih spornih i iznimno opasnih zaključaka, stoji: ‘Svesrpski sabor ne podržava rezoluciju o Srebrenici’, čime se direktno negira genocid, a i sama Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. 5. 2024. godine”, rekao je.

Govor predsjednice Narodne skupštine Srbije u Banjoj Luci nazvao je provokacijom za bosanskohercegovačku javnost, navodeći da “najavljuje neizvjesnost i priziva regionalnu nestabilnost koja može izazvati ozbiljnu destabilizaciju regiona, a time i cijelog evropskog kontinenta”.

“Ovim putem pozivam predsjednicu Narodne skupštine Srbije na intenziviranje otvorene i iskrene komunikacije i odnosa sa Parlamentarnom skupštinom BiH u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu stvarnih dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH, poštujući principe međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu, ali i suverenitetu, te nepovredivosti granica međunarodno priznatih država”, navodi se u saopćenju iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

 

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...