Povežite se

Zabava

Adapter vašeg pametnog telefona može se hakirati

Objavljeno

na

BadPower, kako je bezbjednosti propust nazvan, napada sisteme u adapterima za brzo punjenje baterija.  Adapter vašeg pametnog telefona, mislite, da je običan, bezazlen komad tehnologije. Ali, naučnici u kineskoj kompaniji Xuanwu Labs otkrili su kako može da se hakira adapter s podrškom za brzo punjenje tako da bateriju dovede do pregrijavanja pa čak i da je zapali.

Dok je pametni telefon povezan s adapterom za podrškom za brzo punjenje razmjenjuje podatke kako bi mogao da odredi odgovarajuću količinu električne energije koju može da propusti u uređaj bez izazivanja oštećenja. Što više struje može da propusti, to će punjenje brže da ide.

Međutim, upravo tu razmjenu podataka moguće je zloupotrijeiti kako bi u pametni telefon bilo propušteno znatno više struje nego što uređaj može da podnese, što dovodi do pregrijavanja, topljenja i oštećenja, ali i do požara. Naučnici su isprobali 35 različitih adaptera i uspješno su hakirali njih 18. Riječ je o uređajima raznih proizvođača.

Ukoliko imaju pristup adapteru, napad je moguće izvesti za nekoliko sekundi. U pojedinim slučajevima bilo je dovoljno povezati adapter sa zaraženim pametnim telefonom ili laptopom.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Advertisement

Zabava

ILEGALNI PARTY U FRANCUSKOJ: Gosti se žestoko sukobili s policijom

Objavljeno

na

Od

Više od 2500 ljudi našlo se na ilegalno organiziranom rave partyju u Francuskoj, dok se zemlja nastavlja boriti s koronavirusom.

Zabava, koja se održava u skladištu u Lieuronu u blizini Rennesa u Bretanji, počela je u četvrtak i još uvijek traje. Veliki broj sudionika je iz Velike Britanije i Španjolske. Gosti su se sukobili s policijom, zapalivši jedan automobil i bacajući predmete na policajce koji su pokušali okončati događaj. Najmanje tri policajca su ozlijeđena. (Foto: Profimedia) Piše: Net.hr

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
ILEGALNI PARTY U FRANCUSKOJ: Gosti se žestoko sukobili s policijom
Nastavite čitati

Zabava

Novogodišnja slavlja za goste na Vlašiću do 23 sata, policija najavila rigorozne kontrole

Objavljeno

na

Od

Iako je bilo najavljivano, na prvoj bosanskohercegovačkoj “covid free” planini neće biti organizovanog dočeka Nove godine ni na otvorenom, a ni u ugostiteljskim objektima. Svi programi završavaju u 23 sata.

 

Vlašić je prije nekoliko dana uz saglasnost zdravstvenih i policijskih struktura Srednjobosanskog kantona postao prva covid free destinacija, što podrazumijeva obavezu poslovnih preduzeća i drugih da poštivaju mjere koje su na snazi pa i neke dodatne koje su predviđene internim Covid-19 protokolom.

“Cilj nam je da svi zajedno osiguramo da Vlašić bude izuzetno sigurna destinacija kako za posjetitelje tako i za uposlene djelatnike. Stoga, smo se odlučili da ove godine ne bude organiziranog svečanog dočeka Nove godine na otvorenom, jer bi to ugrozilo sigurnost kako posjetitelja tako i uposlenika te vjerovatno prouzrokovalo moguće velike štete poslovanju, ali i samom imidžu destinacije u narednim mjesecima”, kazao je direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević.

Dodao je da su hotelijeri koji su već ranije planirali i najavljivali organizovani doček Nove godine u ugostiteljskim objektima u skladu s tradicijom i interesom, zbog posljednjih mjera Kriznog štaba odlučili ne organizovati to u tradicionalnom smislu.

“Ugostiteljski objekti će u skladu s propisanim mjerama uglavnom organizirati svečane večere za svoje goste do 23 sata, nakon čega će se postupiti prema propisanim mjerama. Ova zimska sezona svakako neće biti kao one na koje smo svi navikli, bit će bez velikih evenata i zabava, ali Vlašić i dalje ostaje jedna od najpopularnijih novogodišnjih destinacija s obzirom na broj rezervacija u hotelskim i privatnim smještajima. Bez obzira na nešto drugačiju organizaciju od uobičajene, u novogodišnjoj noći očekuje se jednak broj gostiju kao i prošle godine“, dodao je Matošević te pozvao sve posjetitelje da poštuju donesene mjere.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su kazali da je jasno zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine te da će biti provedene odlučne mjere na sprečavanju pokušaja organizacije kako na otvorenom tako i u ugostiteljskim objektima, hotelima, planinarskim i društvenim domovima, platoima…

“Sve planirane mjere provodit će policijski službenici MUP-a SBK/KSB Travnik uz aktivno učešće inspektora Ministarstva zdravlja i Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona te predstavnika Službe za poslove sa strancima. Upozoravaju se svi potencijalni organizatori takvih okupljanja da će protiv njih biti podnošeni prekršajni nalozi, a u najtežim slučajevima Kantonalnom tužilaštvu Travnik bit će podnesen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog prenošenja zarazne bolesti. Ukoliko pak bude procijenjeno da će se nastaviti činjenje takvog prekršaja ili krivičnog djela, odnosno ukoliko ne postupe po naredbi službenih osoba, takvi pojedinci će biti lišeni slobode“, poručili su iz MUP-a SBK.

Nastavite čitati

Najčitanije