fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ministar Hrnjić u posjeti farmi koja investira više od milion KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić posjetio je lokalitet na kojem se izvode radovi na izgradnji novog objekta farme “Zlatno polje” u bugojanskom naselju Gračanica.

Vrijednost investicije iznosi više od milion KM, a prema riječima vlasnika farme, braće Puljarga, objekat će biti građen u etapama i prema standardima koji vrijede u Evropskoj uniji.

Investicija je osmišljena kako bi unaprijedila uvjete za stočarstvo i povećala produktivnost na farmi koja trenutno broji blizu 100 grla, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar Hrnjić istakao je važnost izgradnje i modernizacije poljoprivrednih objekata za održivi razvoj agrara u našoj zemlji.

– Ovo je poruka svim mladim ljudima u zemlji, prvenstveno u Federaciji, da Federalno ministarstvo poljoprivrede pruža izuzetno dobre uvjete, da ulažu, da opremaju svoja gazdinstva, da podižu proizvodnju i da se od poljoprivrede može solidno živjeti u Bosni i Hercegovini – kazao je ministar Hrnjić.

Iz Federalnog ministarstva navode da su vlasnici farme Muhamed i Tarik Puljarga istakli da se poljoprivrednom proizvodnjom bave više od 20 godina.

– Svrha ovog ulaganja jeste da se poveća produktivnost, da se poveća proizvodnja. Mi smo prošle godine vidjeli da je poticaj za kapitalna ulaganja bio 42 posto pa smo ove godine odlučili da idemo u ulaganje, u izgradnju štalskog objekta koji nam je jako potreban – istakao je Puljarga i dodao da se radi o objektu koji će moći primiti 90 grla i čija investicija s planiranom nabavkom grla košta oko 1,5 miliona KM.

Naveo je da su zadovoljni dostignutim stepenom proizvodnje, kao i novčanim podrškama koje resorno federalno ministarstvo izdvaja za proizvodnje i ulaganja u ruralni razvoj.

– Da nema poticaja za kapitalne investicije, mi ne bismo mogli ovo sami – istakao je Puljarga.

Obilasku lokaliteta na kojem se gradi novi objekat farme „Zlato polje“ pridružili su se i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, kao i Službe za poljoprivredu općine Bugojno, koji su istakli kako se radi o jednoj od vodećih farmi na području Bugojna po dostignutoj proizvodnji mlijeka.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ove godine realizira budžet od 175 miliona KM, a posljednjom odlukom Vlade Federacije BiH najavljena je podrška poljoprivrednim proizvođačima u vidu dodjele dizel goriva u vrijednosti većoj od 5 miliona KM što će biti dodatna podrška poljoprivrednicima u Federaciji BiH.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova...

Magazin

Popularni showman, glumac i voditelj Dragan Marinković Maca potpuno je promijenio svoj izgled i vidno se pomladio. Neko se vrijeme nije pojavljivao u medijima, a nedavno...

Magazin

Pjevačica Džejla Ramović progovorila je o ljubavnom životu koji je skrivala, a onda je spomenula i kolegicu Mariju Šerifović, s obzirom na to da...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...