fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Automobilski div pozvao radnike da sami daju otkaz

Neki radnici će dobiti do 37.000 eura otpremine ako prihate ovu ponudu

Rumunska Dacia, koja je u vlasništvu Renaulta, započela je program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a sve zbog reorganizacije kompanije koja će započeti 1. oktobra.

Naime, program dobrovoljnog otpuštanja zasnovan je na tome da se zaposlenima isplate određena novčana sredstva proporcionalna njihovom stažu u fabrici. Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imat će priliku za to do 20. septembra.

Prema informacijama koje su poslate zaposlenima Dacije, najniži iznos dobijaju ljudi s iskustvom od dvije godine i njima će biti isplaćeno oko 4.500 eura.

Veliki iznos novca će dobiti oni koji imaju radni staž od 12 do 16 godina u kompaniji – oko 30.000 eura, a najviše novca će dobiti zaposleni sa 16 i više godina radnog staža – oko 37.000 eura.

Kako je naglašeno, kompanija se odlučila na ovaj potez u sektorima gdje je proizvodnja robotizovana, ali i u onim sektorima gdje je smanjena aktivnost radnika.

Dacia će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a nakon toga će ući u proizvodnju modela Bigster.

Samo 3,2 vozila po zaposlenom

– Fabrika je modernizovala dobar dio proizvodnih aktivnosti uz pomoć industrijskih robota, što dovodi do potrebe smanjenja broja zaposlenih – piše rumunski Profit, prenosi BizLife.

Rumunija ima jedan od najneefikasnijih odnosa između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom.

Dvije fabrike automobila u Craiovi i Mioveni imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod prosjeka EU od 5,4 vozila. Također, Rumunija spada među zemlje s najviše zaposlenih u automobilskoj industriji s ukupno 160.000 radnika.

Kompaniji Dacia ovo nije prvi program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a poslednji sličan realizovan je 2022. godine.

The post Automobilski div pozvao radnike da sami daju otkaz appeared first on Biznis Info.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Tuzla se oprašta od Damira Avdića, dugogodišnjeg ton majstora na RTV TK-a. Iza sebe je ostavio suprugu Sabinu, i maloljetne sina Azura i kćerku Ernu. Njegova...

Magazin

Popularni showman, glumac i voditelj Dragan Marinković Maca potpuno je promijenio svoj izgled i vidno se pomladio. Neko se vrijeme nije pojavljivao u medijima, a nedavno...

Magazin

Pjevačica Džejla Ramović progovorila je o ljubavnom životu koji je skrivala, a onda je spomenula i kolegicu Mariju Šerifović, s obzirom na to da...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...