Bolesti koje će vam nokti otkriti još na samom početku

36

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja. Ponekad, problemi sa noktima mogu da pokažu ozbiljna medicinska stanja. Promjena u boji ili teksturi može biti znak oboljenja pluća, srca ili nervnog sistema. Bolest je lakše izliječiti ako je primjetite na vrijeme. Vaši nokti nisu samo ukras na rukama. Oni su blisko povezani sa sistemima cijelog vašeg tijela. Evo koji to znaci ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

1. Gljivična infekcija

1. Gljivična infekcija
Foto: brightside.me
Debeli, krhki, obezbojeni ili žućkasti nokti vjerovatno su oštećeni gljivicama. Ovo stanje se prije javlja na noktima na nogama nego na rukama. Kako biste spriječili gljivične infekcije, ne hodajte bosi u svlačionicama i drugim javnim mjestima i održavajte obuću suhom i čistom. Ako infekcija već postoji, posjetite dermatologa i slijedite njegove savjete.

2. Bolest štitne žlijezde

Krhki, suhi nokti koji pucaju i listaju se, lako mogu biti znak problema sa štitnom žlijezdom. Štitna žlijezda je žlijezda koja luči nekoliko važnih hormona, a njena disfunkcija utiče na vašu težinu, visinu i čak tjelesnu temperaturu. Ovo stanje je veoma opasno, pa zato posjetite doktora i slijedite instrukcije koje vam bude dao.

3. Anemija

3. Anemija

Foto: brightside.me
Krhki nokti u kombinaciji sa hladnim šakama i stopalima mogu biti simptom anemije. Ovo stanje uključuje vrtoglavicu, slabost, glavobolje, preskakanje srca i bol u grudima. Anemija može biti izazvana obilnim ciklusima, trudnoćim, ishranom siromašnom željezom i vitaminom B12 ili hroničnim bubrežnim bolestima. Najbolja prevencija je ishrana bogata željezom, uključujući ribu, grah, džigericu i crveno meso. Posavjetujte se sa doktorom da li bi trebalo da uzimate suplemente željeza ili vitamina B12. Također, smanjite unos kafe.

4. Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili stres

4. Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili stres

Foto: brightside.me
Da li grickate nokte kada ste nervozni? Bilo da se radi o opsesivno-kompulsivnom poremećaju ili privremenom stresu, to se vašim noktima ne dopada i oni gube oblik i postaju krhki. Takođe, prljave ruke su izvor bakterija.
Nervni poremećaju zahtjevaju konsultovanje sa doktorom i dijagnozu. Kako biste zaštitili nokte od grickanja, razvijte zdrave navike. Na primjer, žvačite žvaku bez šećera i koristite elastičnu traku za treniranje zgloba kada ste pod stresom.

5. Psorijaza

5. Psorijaza

Foto: brightside.me
Ako vam se nokti listaju i imaju žućkasto-crvenu boju, mogu da ukazuju na psorijazu. Ovo stanje je praćeno crvenim izbočinama na koži koje svrbe. Srećom, danas postoji mnogo tretmana koji ubažavaju simptome, uključujući kreme, pilule, terapiju laserom i svjetlom. Kontaktirajte dermatologa kako bi provjerio vaše stanje i izabrao pravi lijek.

6. Artritis

6. Artritis

Foto: brightside.me
Nokti sa ulegnućima koji lako pucaju mogu biti simptom artritisa. Ova bolest se manifestuje bolnim i često otečenim zglobovima. Češće pogađa žene nego muškarce, iako muškarci obično imaju ozbiljniji oblik. Veliki uticaj ima i genetika. Lječenje artritisa uključuje medikamente i vježbe koje će ojačati zglobove. Konsultujte se sa doktorom koji će izabrati pravi lijek za vas.

Uopšteni savjeti za jačanje noktiju

Uopšteni saveti za jačanje noktiju

Foto: brightside.me
– Hidrirajte nokte. Koristite proizvode sa vitaminom E.
– Nosite rukavice kada čistite ili perete sudove.
– Izbjegavajte sredstva za uklanjanje laka na bazi acetona ili formaldehida. Oni isušuju nokte.
– Koristite kreme za ruke sa ureom, fosfolipidima i mliječnom kiselinom.
fokuzz.com