fbpx
Magazin

5 zdravstvenih koristi meda | City Magazine

Med je sjajan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali on takođe održava vaše telo zdravim i vašu kožu blistavom. Postoje mnoge zdravstvene koristi od konzumiranja ove namirnice, a mi ćemo vam u narednim redovima otkriti neke od njih.

Smanjuje kašalj

Med je vrlo efikasan u suzbijanju kašlja. On blagotvorno deluje na ovaj simptom prehlade jer u grlu formira sloj koji olakšava osećaj iritaciji koji izaziva kašalj. Savetujemo vam da uzmete 2 kašičice meda pre spavanja da biste olakšali noćni kašalj i pomogli sebi da zaspite.

Sprečava sušenje kože

Med deluje kao prirodni hidratant jer molekuli šećera drže vodu u koži, kaže dermatološkinja Patriša Faris. Iz tog razloga, ako imate previše suvu kožu, preporučuje se da je mažete kremama i losionima sa ekstraktom meda.

Uklanja perut

Upotreba šampona sa dodatkom meda za pranje kose može umiriti kožu glave i pomoći u borbi protiv peruti. Istraživači su proučavali upotrebu meda na pacijentima koji pate od seboroičnog dermatitisa i peruti i otkrili da upotreba meda za pranje umanjuje svrab. Čak i ako imate samo ponekad perut, pranje kose šamponom sa medom može pomoći.

Olakšava simptome upale grla

Pored suzbijanja kašlja, med može delovati i kao blago antibakterijsko sredstvo koje može da vam koristi ako imate upalu grla. Jednu kašičicu narendanog đumbira prelijte sa 1/2 šolje vode, pa u smešu dodajte sok od 1/2 limuna i jednu kašičicu meda. Ispirajte usta ovom mešavinom za olakšanje simptoma upale grla.

Leči opekotine

Jedna puno citirana studija otkrila je da opekotine lečene medom zaceljuju brže i pokazuju manje upale od ostalih popularnih preparata i lekova za ovu svrhu. To je još jedan razlog da uvek u svom domu imate zalihe ove namirnice.

Izvor: The Healthy

Izvor

Možda vas zanima