Povežite se

Magazin

5 komada koji će vas učiniti zvijezdom street stylea!!

Objavljeno

na

Nije potrebno puno da zablistate na ulicama svoga grada. Evo s kojim ćete komadima na prijelazu iz proljeća u ljeto biti apsolutno u trendu!

Život se polakoi vraća, a mi sanjamo povratak dobre mode i pozitivne energije na ulice u centru Zagreba.

Čekamo vas na špici! Da biste oduševili svojom modnom kombinacijom, nekad nije potrebno puno. Neki vas komadi mogu baciti u zvjezdanu modnu orbitu, evo koji:

1. ‘Mala’ bijela haljina

O maloj crnoj haljini znamo sve, klasik je nad klasicima, svatko je ima u ormaru, simbol je jeseni i zime. Iako prolazi tijekom cijele godine, ljeto je ipak rezervirano za njenu ‘mlađu sestru’, malu bijelu haljinu. Laganu, elegantnu, idealnu za osvajanje špice.

2. Detalji na glavu

Foto: Zara

Šešir ili remen veoma je jednostavan, no efektan modni dodatak koji uvijek zapinje za oko. Njih ne nosi puno ljudi, što je šteta, jer svakako mogu podići bilo koju modnu kombinaciju.

3. Hlače u nekoj ludoj ljetnoj boji

Ljeto nas poziva na modni obračun s mračnim tonovima. Ima li boljeg načina od hlača u nekoj ludoj, smjeloj, upadljivoj boji? Žutoj ili zelenoj? To sam odaberite, svakako nećete pogriješiti!

4. Bijele tenisice

Tu ne treba posebno filozofirati. Bijele tenisice su kult, i one u sportskom, i one u nešto elegantnijem urbanom izdanju. Nose se doslovno sa svim drugim komadima, posljednjih godina nerijetko i s haljinama.

5. Torba u stilu 90-ih

Najlonske i slične torbe veoma su popularne, a posebno one u nekoj upečatljivijoj boji od tradicionalne crne.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Nikola Grbešić ima 102 godine i još vozi automobil

Objavljeno

na

By

Nikola Grbešić je rođen u Mostaru 26. novembra 1919. godine i jedan je od najstarijih stanovnika sarajevske općine Centar, a živi u sarajevskom naselju Bjelave. Prije nekoliko dana, Nikola je proslavio 102. rođendan.

Nikola i danas vozi svoj automobil kojeg je na poklon dobio od kćerke za stoti rođendan. Kazao je da mu vozačka, koju posjeduje od 1949. godine, ističe sredinom februara naredne godine i da je želi produžiti.

“Zdravlje me dobro služi. Još uvijek mogu voziti i imam sve što mi treba u životu. Kćerka i sin me paze i šalju mi sve što mi treba. Ako nekog interesuje recept za dugovječnost, onda je to mir u kući”, kazao je Nikola.

Nikolu su danas posjetili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić. Uz želje za dobro zdravlje, predstavnici Vijeća su za rođendan donijeli prigodne poklone i zaželjeli Nikoli još mnogo godina života u dobrom zdravlju. Današnjoj posjeti je u ime Savjeta Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ prisustvovala i predsjednica Senada Jamaković.

N1

Nastavite sa čitanjem

Magazin

Otkriveno kako je nastala Halidova “Miljacka”

Objavljeno

na

By

Inspiraciju za stihove čuvene pjesme “Miljacka”, koju je komponovao Željko Joksimović, a izvodi je naša legenda narodne muzike Halid Bešlić, tekstopisac Fahrudin Pecikoza pronašao je u historiji Sarajeva.

Nakon velikih poplava koje su nedavno zahvatile pojedine dijelove Sarajeva, a vodostaj rijeke Miljacke značajno narastao, na društvenim mrežama pojavile su se šaljive slike na ovu temu, a pojedinci su za poplave “okrivili” Bešlića i Pecikozu.

Naš hitmejker za Faktor je otkrio kako je nastao ovaj veliki hit bez kojeg se teško može zamisliti vjenčanje, rođendan ili druga vrsta proslave širom regiona.

– Glavni krivac za pjesmu Miljacka je rahmetli hadžija Fudo (op.a. Fuad Šehbajraktarević). Naime, u vakufnami Begove džamije piše da imam ne može biti sa lijeve strane Miljacke. Zbog toga sam često zezao prijatelje sa lijeve strane, među kojima je bio i Dino Merlin, da su loši ljudi i ne mogu biti imami Begove džamije. Onda mi je jednom prilikom hadžija Fudo objasnio da u 16. vijeku, kada je napravljena Begova džamija, nije bilo regulisano korito Miljacke i rijeka svake godine nadođe i odnese mostove. Tada se nije moglo preći sa lijeve na desnu stranu i onda su u vakufnami, da Begova džamija ne bi ostala bez imama, napisali da on može biti samo sa desne strane. Ta je priča trajala nekoliko sati i hadžija mi je rekao da su zbog odnešenih mostova pucale i ljubavi, jer momak nije mogao do djevojke po dva-tri mjeseca. Znači da su ti mostovi osim tehničkih pravili i ljubavne probleme. Onda sam iz te priče dobio inspiraciju – prisjeća se Pecikoza.

Dalje kaže da kada je Halid čuo stih “… ko bi rek’o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese, da ne mogu tebi doć’, da ne mogu ulicom ti proć…”, pjesmu je odmah kaparisao.

– Halkan je rekao: “Samo ostavi to meni i nikome ne daj”. U Sarajevu je u to vrijeme kao gost na Bešlićevom koncertu bio Željko Joksimović i kada je vidio tekst, odmah je izrazio želju da uradi muziku. Inače, sa Halidom se sve u minuti završi, ili jeste ili nije. Halid ima taj nevjerovatan osjećaj za te stvari. Zato i ima veliku karijeru. On je prije svega producent svojih ploča i bez tog njegovog osjećaja ne bi napravio ovako impresivnu karijeru. Skoro svi kojima sam pročitao pjesmu govorili su da je “Miljacka” pjesma lokalnog karaktera i da će se pjevati od Marin Dvora do Baščaršije. Ona se sada pjeva širom svijeta. U Sloveniji se snima dokumentarni film o košarkaškoj reprezentaciji koja je napravila vanserijski uspjeh i osvojila titulu šampiona predvođena maestralnim Lukom Dončićem. U filmu će biti i pjesma “Miljacka” koju su pjevali na dočeku i proslavi, a, kada su me nazvali producenti dokumentarca, rekao sam nije problem, samo hoću potpisan dres Luke Dončića. Uskoro bi trebali i ispuniti svoje obećanje – kaže Pecikoza.

Faktor

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije