fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

40 godina horor filma za koji mnogi misle da je bio uklet

Ako pogledamo decenije 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, očigledno je da horor filmova ne manjka, ali Poltergeist se izdvaja po tome što ne samo da i dalje ima gomilu obožavalaca, već većina njih veruje da je on uklet.

Film Poltergeist izašao je 1982. godine i pokrenuo franšizu koja je imala tri dela, a koja je potom ne baš uspešno obnovljena 2015. godine. Poslednji film u nizu ne izdvaja se baš ni po čemu, ali zato je originalna trilogija prepuna veoma čudnih slučajeva.

Za one koji ne znaju, ili su zaboravili, prvobitni film vrti se oko porodice iz predgrađa koja se useli u novi dom i počinje da primećuje čudne stvari koje se dešavaju njihovoj petogodišnjoj čerki Kerol En. Ispostavlja se da natprirodne sile zaposedaju kuću i da njihova zloslutna priroda ne može da ostane skrivena kada Kerol En nestane, a porodica se obrati isterivaču đavola.

Jedna od situacija koje su, blago rečeno, čudne, tiče se čuvene scene sa kosturima. Naime, kada lik Dajan upadne u bazen sa kosturima, u pitanju su pravi ljudski kosturi, što nije znao niko od glumaca i ekipe snimatelja i što su saznali tek mnogo kasnije.

Film je izašao u junu 1982, a u novembru iste godine, 22-godišnju Dominik Dan, koja je tumačila lik sterije ćerke, ubio je bivši dečko ispred njene kuće i od tad su krenule glasine o prokletstvu ovog filma.

Zabrinut zbog upotebe pravih kostura u prvom filmu, glumac Vil Sampson je na setu drugog filma 1984. godine izvršio egzorcizam, nakon čega su se svi navodno osećali bolje. On je preminuo u junu 1987. od neuhranjenosti i problema sa bubrezima nakon operacije.

Još jedan glumac iz drugog dela, Džulijan Bek, preminuo je ubrzo po snimanju, u septembru 1985 godine, od raka stomaka. On je doduše dijagnozu bolesti dobio pre nego što je prihvatio ulogu u filmu, ali je preminuo pre nego što je on stigao u bioskope.

Najjezivija je smrt zvezde trilogije Heder O’Rurk, koja je tumačila Kerol En, sa samo 12 godina 1988, nekoliko meseci pre izlaska trećeg, poslednjeg dela originalne trilogije. Njoj je pogrešno dijagnostikovan problem sa stomakom, zbog koga je preminula na operacionom stolu.

Izdvajaju se još dva neobična slučaja, jedan je let na kome je bio Ričard Loson, koji se srušio, ali je glumac uspeo da preživi. Drugi je Lu Periman, koji je imao malu ulogu u prvom filmu, a koga je u 68. godini odbegli robijaš usmrtio sekirom u njegovom domu.

Gomila jezivih slučajnosti ili ipak nešto drugo?

Izvor: Pop Sugar

Naslovna fotografija: YouTube printscreen/Warner Bros. Entertainment

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Time su otklonjene sve špekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme, a prema kojima građani Federacije plaćaju najjeftiniju struju te da cijena električne energije,...

Sport

Nakon završetka utakmice Bosna i Hercegovina – Crna Gora u Zenici, gostujući navijači prelijepim gestom izazvali su ovacije Bilinog polja. Autor:...

Vijesti

Septembar je mjesec svadbi, a mnoge javne ličnosti upravo u septembru rekle su “Da”. Sandra je objavila niz fotografija u vjenčanici pa su mnogi...

Biznis

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac, Bingo, 30. septembra otvara novi prodajni objekat u Banjaluci, koji će zauzimati više od 6.000 kvadratnih metara. Sudeći po plakatima...