fbpx
Zanimljivosti

10 DANA JE BIO VAN SEBE, OPIJAO SE I PLAKAO: Toma Zdravković je imao četiri žene, samo jednoj je posvetio pjesmu,

Toma Zdravković jedan je najvećih pjevača narodne muzike, a ljudi su dodatno krenuli da se interesuju za njegov život nakon filma koji je snimljen po njegovom liku i djelu.

Toma se ženio četiri puta. Prvo za zgodnu crnku Olgicu, koju je upoznao u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”. Njihova kćerka Žaklina rođena je 22. novembra 1963. godine, na dan kada je ubijen predsjednik Džon Kenedi, po čijoj supruzi je i dobila ime, pisali su srbijanski mediji.

TOMA ZDRAVKOVIĆ I ROKER SU SE PRVO POTUKLI, PA POSTALI DRUGOVI: Mnogi ne znaju da je on tvorac velikog hita

Međutim, njegov prvi brak nije dugo potrajao jer su se poslije nekoliko mjeseci razveli u Osijeku.

U međuvremenu, Zdravkovićeva kafanska karijera nastavila se angažmanom u niškom hotelu Park, odakle je prešao u beogradski Gradski podrum, gdje je tri godine pjevao svake večeri. Nepopravljivo sentimentalan, Toma je inspiraciju za pjesme crpio iz ličnih iskustava, a izdavačka kuća Diskos ponudila mu je 1963. godine da snimi prvu ploču, bez ikakve reklame.

U Gradskom podrumu upoznao je Milicu Božić s kojom se poslije nekoliko mjeseci vjenčao. Milica je sa Tomom bila u braku oko dvije godine, a ostavila ga je zbog njegovog načina života, budući da je imao poroke poput kocke i alkohola. Milica se nakon toga ponovo udala i dobila je dvije kćerke.

Milica je preminula prije nekoliko godina i nije doživjela da vidi film “Toma”, ostvarenje o životu Tome Zdravkovića čija je premijera bila 15. septembra.

Toma je, inače, mnogo volio svoju treću suprugu Nadu koju je upoznao na ljetovanju 1972. u Budvi. Odmah su se vjenčali, na Ostrvu cvijeća, uz pjesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

Inače, Nada je jedina njegova supruga kojoj je napisao pjesmu “Nado, Nado”.

-Ništa nije izmišljao, sve što je opjevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pjesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čovjeka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pjesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sjećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pjesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma – ispričao je njegov brat Novica Zdravković koji je također preminuo.

-Poslije razvoda se razbolio. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Poslije toga je otišao u Njemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lijepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pjesmu – ispričao je jednom prilikom Novica.

Toma je nakon te nesretne ljubavi otišao prvo u Kanadu, a potom i za Ameriku gdje je sreo četvrtu suprugu Gordanu sa kojom je i ostao do smrti.

Jednom prilikom, Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvijek pokretala, pogotovo ona nesretna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će da razumije njegova tanana osjećanja.

Kada su mu ljekari saopštili da više ne smije da pjeva, za njega je to značilo kraj života.

-Ne mogu više da pjevam, šta će mi život? – posvjedočio je Tomin brat Novica, također pjevač, koji je preminuo prije nekoliko mjeseci.

Toma je bio veliki boem i znao je da potroši sve pare koje ima. U jednom trenutku bio je nevjerovatno bogat, a u drugom nije imao ni za hljeb. Sve je potrošio na poroke, a sirotinji je do samog kraja života pomagao. Jer, veliki Toma nikada nije zaboravio kako je to jesti ostatke tuđe hrane koje nađe na ulici ili spavati na klupi u parku i na željezničkoj stanici.

Svoj posljednji nastup održao je 10. septembra 1991. u Podgorici, da bi nakon višegodišnjeg godina liječenja i borbe sa karcinomom prostate, preminuo na VMA, 30. septembra 1991. godine

(Express/Kurir)

Izvor

Oznake: Zanimljivosti

Vezani članci