Zastupnici napustili zgradu Parlamenta FBiH, demonstranti se razišli

Nekoliko desetaka demobiliziranih boraca koji su danas od podne protestirali ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, nakon incidenta koji se desio kasno popodne razišli su se kad je njihov predstavnik objavio putem megafona da su poslanici napustili zgradu. Razlaz demonstranata ispratile su rijetke kamere i poneki novinar.

Prethodno, dok su zastupnici, novinari i ostali sudionici današnje sjednice Zastupničkog doma još bili u zgradi, u skupštinskoj sali, shvativši da se izvan tog prostora “nešto dešava”, osiguranje im je preporučilo evakuaciju iz objekta.

Većina učesnika je tako i postupila te ih je osiguranje provelo do alternativnog izlaza, a u skupštinskoj sali ostala je nekolicina novinarskih ekipa koje su bezuspješno pokušavale saznati detalje. Uskoro su i oni izašli iz zgrade jer je to, sad već izričito, tražilo od njih osiguranje i provelo ih do alternativnog izlaza.

Napolju, na platou, ispred glavnog ulaza u zgradu stajali su specijalci. Uskoro su se demonstranti razišli saznavši da su zastupnici napustili objekat.

Protest demobiliziranih boraca počeo je mirno oko podne, kada se u zgradi Federalnog parlamenta održavala sjednica Zastupničkog doma na kojoj se raspravljalo o stanju u sektoru obrazovanja u FBiH. Demobilisani borci su očekivali da će na dnevnom redu sjednice biti i njihovi zahtjevi.

Između ostalog, oni traže donošenje federalnog zakona koji bi ustanovio mjesečni novčani dodatak demobiliziranim borcima koji nisu ostvarili nikakva slična prava na osnovu do sada donesenih zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *